Prikazani svi od ukupno 3 rezultata

Graditeljsko nasleđe u Srbiji- Zbornik u čast Dobroslava Bojka Pavlovića

„Graditeljsko nasleđe u Srbiji – Zbornik u čast Dobroslava Bojka Pavlovića“ čini vrstu pisanog omaža liku i delu dr Dobroslava Bojka Pavlovića, prvog doktora arhitekture u Srbiji i inicijatora Međunarodnog saveta za spomenike i lokalitete (ICOMOS), univerzitetskog profesora, konzervatora i pasioniranog istraživača narodnog graditeljstva, ruralne i urbane arhitekture. Pored biografije dr Dobroslava Bojka Pavlovića koju je pripremio njegov sin, takođe arhitekta, Đorđe Pavlović i uvodnog refleksionog teksta urednice zbornika dr Maše Vukanović, zbornik sadrži 13 autorskih radova. Radovi u zborniku su organizovani tako da reflektuju bogatstvo i raznovrsnost opusa dr Bojka Pavlovića. Reč je o sledećim radovima: „Semantika kućnog prostora (na primeru tradicionalne srpske kuće)“ autora dr Ljubinka Radenkovića; „Kuće orijentalne arhitekture. Značajno graditeljsko nasleđe u Novom Pazaru“ autorke mr Muradije Kahrović – Jerebičanin; „Crkva brvnara u Vrbi. U susret konzervaciji“ autorke Marine Lukić – Cvetić; „Značaj izgradnje crkve Sv. Dimitrija u severnoj Kosovskoj Mitrovici iz ugla lokalnog lokalnog srpskog stanovništva“ autora mr Aleksandra Pavlovića; „Srljiški grad: nasleđe koje nestaje“ autora mr Vojislava Filipovića i dr Vladimira Petrovića; „Korišćenje beogradske tvrđave: upotreba identiteta i prostora kulturnog dobra (studija slučaja)“ autorke mr Ivane Lučić – Todosić; „Narodno neimarstvo kao ogledalo tradicionalne kulture našeg sela“ autora Gorana Babića i Saše Srećkovića; „Značaj mapiranja graditeljskih veština u kontekstu rada Centra za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije“ autora Milana Panića; „Pregled objekata narodnog graditeljstva Račanskog kraja sa predlogom za dalja istraživanja i zaštitu“ autorke Bosiljke Rosić; „Dokumentovanje u muzeju narodnog graditeljstva – lokalno nasleđe kao nacionalno nasleđe“ autorke mr Jelene Toskić; „Narodno graditeljstvo i muzeji na otvorenom: simbioza ili simulakrum“ autora dr Nikole Krstovića; „Eko muzej Ibarske doline: potencijali i mogućnost osnivanja“ autora mr Katarine Grujović – Brković i Lazara Nišovića; te rad „Graditeljsko nasleđe kao osnova razvoja turističke privrede u ruralnom prostoru“ čiji je autor Goran Babić. Gotovo svi radovi su ilustrovani fotografijama i crtežima koje su autori sami obezbedili.
Objavljivanju zbornika„Graditeljsko nasleđe u Srbiji – Zbornik u čast Dobroslava Bojka Pavlovića“ je prethodio otprilike istoimeni skup koji je održan 14. 11. 2013. godine u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka.

Nacionalno i jugoslovensko u našoj savremenoj kulturi

U ovom Zborniku radova prikazani su rezultati sa istoimene teorijske tribine, održane 10. oktobra 1989. godine, u organizaciji Centra za marksizam Univerziteta u Beogradu i Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka SR Srbije. Učešće u raspravi je uzelo tridesetak naučnih i javnih radnika koji su svojim izlaganjima nastojali da razmotre relaciju nacionalnog i jugoslovenskog u našoj savremenoj kulturi. Pored referata i autorizovanih diskusija iznetih na skupu, objavljeni su prilozi četrnaest autora o jugoslovenskoj kulturi, nacionalnim kulturama, odnosu kulture i masmedijske komunikacije, nacionalnim pismima, pravopisu itd. Cilj izdavanja Zbornika je omogućiti širem krugu naučnih i javnih radnika, pa i najširoj publici uopšte, da se upozna sa stavovima i idejama iznetim na skupu. Cilj je bio i pružiti značajan doprinos aktuelnim raspravama o složenom istorijskom kulturnom procesu susretanja i prožimanja različitih kultura u okvirima zajedničke države. Zbornik radova ima Sadržaj, a na kraju je dat Pregled izdanja Centra za marksizam Univerziteta u Beogradu.

Rađanje moderne srpske kulture

U Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka je održan naučni skup posvećen rađanju srpske moderne kulture, u okviru obeležavanja dva veka moderne državnosti Srbije. Nakon skupa, objavljen je Zbornik sa tekstovima brojnih eminentnih stručnjaka koji su, svako iz svoje uže oblasti, dali doprinos ovoj temi. Osvetljeno je vreme uspostavljanja temelja srpske države i kulture na početku burnog XIX veka, a ukazano je i na bitne odlike u njenom dvovekovnom razvoju. Na skupu je učestvovalo osamnaest stručnjaka, čiji su tekstovi zastupljeni i u okviru ovog zbornika. Na početku je dat Sadržaj.