Prikazani svi od ukupno 2 rezultata

Gastronomska mapa Srbije

Na osnovu upitnika koji su poslati na adrese 104. opštinske turističke organizacije Srbije objavljeno je istraživanje o trenutnoj kulturnološko-gastronomskoj situaciji u Srbiji. Turističke organizacije su odabrane pod predpostavkom da je gastronomija jedna od osnovnih turističkih atrakcija pojedinih regija. Istovremeno, želeli smo da proverimo koliko su turističke organizacije u Srbiji svesne i sposobne da primene nove meotode razvoja eko i kulturnog turizma, kao i da im ovo istraživanje bude podstrek da se i same istražuju gastronomsku kutluru svojih opština, da doprinesemo njihovom „samodefinisanju“, odnosno uobličavanju kulturnog identiteta svake opštine. Dobijeni su odgovori od otprilike trećine upitnika, ali je bilo nekoliko veoma zanimljivih i inspirativnih odgovora, na osnovu kojih su usledila dalja istraživanja u ovoj oblasti.

Ukus Đerdapa

Gastronomska kultura je važan deo kulturne baštine svakog naroda. Navike i običaji u vezi sa pripremom hrane, ponašanje za trpezom, stari recepti, autohtone sorte biljaka i vrste domaćih životinja neodvojive su komponente duhovnog bogatstva i nasleđa jednog naroda. Opis ovih običaja i tradicionalni recepi sakupljeni u ovoj zbirci ilustruju ovu bogatu baštinu. Knjiga predstavlja dopunu turističkoj ponudi ovog nacionalnog parka i čuva od zaborava bogato nasleđe stanovnika koji žive u, i oko, ovog jednog od najlepših predela Srbije. U uvodu dat je opši prikaz gastronomske scene u Srbiji, zatim stanja u Istočnoj Srbiji, naročito u delu koji obuhvata nacionalni park, posebno poglavlje posvećeno je tradicionalnim receptima ovog kraja, koji su specifični po tome što se koristi samoniklo bilje i pečurke, a manje meso i suvomesnai proizvodi. Na kraju, u knjizi je opisan istorijat Đerdapa iz vremena pre nego što je izgrađena brana za hidrocentralu, kada se u Kladovu proizvodio visoko cenjeni kavijar, koji je nalazio svoje mesto i u najekskluzivnijim svetskim restoranima.