Prikazan jedan rezultat

Kulturno-umetnički amaterizam – snaga kulture

Istraživanje „Amaterizam u umetnosti i kulturi. Snaga kulture“ pokrenuto je sa ciljem da se identifikuju problemi i mogućnosti, tako da amaterizam u umetnosti i kulturi zaista postaje velika snaga za kulturni razvoj u Srbiji. Konceptualizacija istraživanja podrazumevala je identifikaciju modela primenjenih u zemljama poput Hrvatske i Slovenije koje su nekada bile deo Jugoslavije, pa je ceo sistem uspostavljen slično, kao i zemlje koje su u kulturnom, geografskom i naročito demografskom smislu bliske Srbiji (Austrija i Švajcarska ).
Studija dostupna na srpskom jeziku u prvom delu je zamišljena kao narativna SVOT analiza trenutne situacije u kojoj se amaterizam u Srbiji bavi takvim pitanjima, kao što su percepcije značaja amaterizma (prednosti kao što su dodatno umetničko obrazovanje, očuvanje nematerijalne baštine, povećanje kulturne participacije); slabosti (niski kapaciteti za projektno funkcionisanje udruženja amatera, nedostatak prostora i mesta za vežbe i izvođenje); mogućnosti (povezivanje sa kreativnom industrijom, čvršće veze sa školama itd.); i pretnje (status quo u kulturnoj politici, posebno na nacionalnom nivou).
U svom drugom delu studija predstavlja ključna pitanja i opcije u drugim zemljama segmentiranim u pogledu slabosti i pretnji utvrđenih u Srbiji. Imajući u vidu iskustva u Hrvatskoj i Sloveniji u kojima su u ranim godinama tranzicijskih krovnih organizacija slične onima u Srbiji (Kulturno – prosvetna zajednica u Hrvatskoj, Zveza kulturno prosvetnih organizacija Slovenije u Sloveniji) bile zatvorene, ali su na kraju ponovo otvorene pod drugim imenima (Hrvatski Sabor Kultura u Hrvatskoj, Javni sklad za drustvene djelatnosti u Sloveniji).