Prikazani svi od ukupno 3 rezultata

Legati u kulturi Beograda – stanje, problemi i rešenja

Na početku ovog istraživanja, Zoran Avramović daje osvrt na tradiciju osnivanja legata u srpskom narodu i na značaj legata za utemeljenje i razvitak srpske kulture u XIX veku. Kao vid kulturno-umetničkog dobročinstva širi se i u sledećem veku, brojeći u Beogradu oko 150 ovih ustanova. Autor potom govori o samom pojmu legata, o cilju delatnosti legatorstva u našem narodu, o legatorima – osnivačima legata, kao i o problemima u radu legata Beograda: ugovornom odnosu između zaveštalaca i primalaca legata, proceni legata, čuvanju i održavanju, pa i izlaganju legata, odnosno njihovoj (ne)dostupnosti. Nudi rešenja za usaglašavanje raznolike prakse u funkcionisanju legata osnivanjem Kuće legata, pod upravom Muzeja grada Beograda, razmatrajući mogućnosti njenog finansiranja. Pominje i neophodnost postojanja pravnih normi za legate, kao dela Zakona o zadužbinama, fondovima i fondacijama, da bi se definisala i budućnost ovih ustanova. U Prilogu je dat spisak legata u Beogradu.

Zadužbine, fondovi, fondacije i legati u kulturi Srbije

U publikaciji Zoran Avramović polazi od istorijskog nastanka samih pojmova zadužbine, fonda, legata, koji u kulturnoj svakodnevici i normativnim rešenjima, kako tvrdi, nisu još razlučeni. Dajući pojmovno određenje svake od ovih ustanova nevladinog sektora, ukazuje na njihovo razlikovanje po načinu osnivanja, upravljanja i određivanja ciljeva, ali i na njihovu sličnost – u materijalnom pomaganju kulturnog i umetničkog stvaralaštva. Govori o motivima njihovog osnivanja, ciljevima, karakteru njihovog rada i upravljanja, ali i o odnosu društva prema ovim ustanovama čije postojanje seže u daleku istoriju, a koje oživljavaju upravo 90-ih godina XX veka. Pominje i Nacrt Zakona o zadužbinama i fondovima, koji je predočen javnosti krajem 1991. godine. U publikaciji daje i komparativni osvrt na zadužbine „Vuka Karadžića“, „Ive Andrića“, „Miloša Crnjanskog“. Na početku publikacije nalazi se Sadržaj, a na kraju je tabela sa adresarom zadužbinarskih institucija u Srbiji, kao i siže na engleskom jeziku.

Zadužbine, fondovi, fondacije i legati u kulturi Srbije (Svet kulture 5)

U ovoj publikaciji, Zoran Avramović polazi od istorijskog nastanka samih pojmova zadužbine, fonda, legata, koji u kulturnoj svakodnevici i normativnim rešenjima, kako tvrdi, nisu još razlučeni. Dajući pojmovno određenje svake od ovih ustanova nevladinog sektora, ukazuje na njihovo razlikovanje po načinu osnivanja, upravljanja i određivanja ciljeva, ali i na njihovu sličnost – u materijalnom pomaganju kulturnog i umetničkog stvaralaštva. Govori o motivima njihovog osnivanja, ciljevima, karakteru njihovog rada i upravljanja, ali i o odnosu društva prema ovim ustanovama čije postojanje seže u daleku istoriju, a koje oživljavaju upravo 90-ih godina XX veka. Pominje i Nacrt Zakona o zadužbinama i fondovima, koji je predočen javnosti krajem 1991. godine. U publikaciji daje i komparativni osvrt na zadužbine „Vuka Karadžića“, „Ive Andrića“, „Miloša Crnjanskog“. Na početku publikacije nalazi se Sadržaj, a na kraju je tabela sa adresarom zadužbinarskih institucija u Srbiji, kao i siže na engleskom jeziku.