Схоwинг алл 5 ресултс

Укус Ђердапа

Гастрономска култура је важан део културне баштине сваког народа. Навике и обичаји у вези са припремом хране, понашање за трпезом, стари рецепти, аутохтоне сорте биљака и врсте домаћих животиња неодвојиве су компоненте духовног богатства и наслеђа једног народа. Опис ових обичаја и традиционални рецепи сакупљени у овој збирци илуструју ову богату баштину. Књига представља допуну туристичкој понуди овог националног парка и чува од заборава богато наслеђе становника који живе у, и око, овог једног од најлепших предела Србије. У уводу дат је опши приказ гастрономске сцене у Србији, затим стања у Источној Србији, нарочито у делу који обухвата национални парк, посебно поглавље посвећено је традиционалним рецептима овог краја, који су специфични по томе што се користи самоникло биље и печурке, а мање месо и сувомеснаи производи. На крају, у књизи је описан историјат Ђердапа из времена пре него што је изграђена брана за хидроцентралу, када се у Кладову производио високо цењени кавијар, који је налазио своје место и у најексклузивнијим светским ресторанима.

Укуси Делиблатске пешчаре

Настављајући истраживање нематеријалне баштине Србије, а пре свега гастрономско наслеђе заштићених природних добара, предмет нашег интересовања пребацили смо на Војводину и њен источни део – Банат, тачније, на Специјални резерват природе „Делиблатска пешчара“ као једну од најинтересантнијих и најразноликијих области наше земље и то како по својим природним, тако и културним својствима.

Укуси Старе планине

Регион који гравитира ка Старој планини, обилује природним лепотама, уређеним скијалиштима, аутентичним и новим етно селима, али и лепим градовима са посебном градском, кафанском и гастрономском традицијом.

Укуси Врања

Врање, најјужнији српски већи град, по много чему је јединствен и посебан у нашој иначе разноликој и шареноликој домовини. Овде се живи полако и понекад сетно, баш као што су тужне и носталгичне његове градске песме, али се весели живо и темпераменто баш као кад засвирају ромски трубачи из оближњих меана и градића. Врелу крв хлади поветарац са Пржара и прохладне ноћи усред летње жеге, омогућавајући предах за нова искушења, нова уживања и нове гастрономске доживљаје.
Управо том културном, нематеријлном гастрономском наслеђу, посвећујемо ову књигу, стављајући је у контекст целокупног историјског, културолошког али и савременог развоја овог лепог града, града кога повезују са оријенталним појмовима мерак, дерт и карасевдах, али чији је историјски развој, а још више садашњост и будућност, повезана са целом Србијом, са нашим успонима и падовима, са напретком и стагнацијама, али и са визијама боље будућности која нам се указује.

Укуси Златибора

Златибор, наш највећи и најразвијенији туристички центар, планина је са много лица. Готово сви, од оних који су само накратко свратили путујући ка мору, до оних који имају куће и апартмане на урбанизованим Краљевим водама, мисле да га познају и имају своје представе о овој питомој и сликовитој планини и своја омиљена места на њој. Његови бескрајни пашњаци и ливаде, са ретким боровим шумама и вијугавим потоцима, његова клима и чувена ружа ветрова у којој се укрштају медитеранске и континенталне струје, његови људи посебног говора и хумора, и, наравно, златиборски специјалитети, најчешће од млека и меса, већ вековима привлаче посетиоце из Србије и околних земаља.