Укус Ђердапа
Гастрономска култура је важан део културне баштине сваког народа. Навике и обичаји у вези са припремом хране, понашање за трпезом, стари рецепти, аутохтоне сорте биљака и врсте домаћих животиња неодвојиве су компоненте духовног богатства и наслеђа једног народа. Опис ових обичаја и традиционални рецепи сакупљени у овој збирци илуструју ову богату баштину. Књига представља допуну туристичкој понуди овог националног парка и чува од заборава богато наслеђе становника који живе у, и око, овог једног од најлепших предела Србије. У уводу дат је опши приказ гастрономске сцене у Србији, затим стања у Источној Србији, нарочито у делу који обухвата национални парк, посебно поглавље посвећено је традиционалним рецептима овог краја, који су специфични по томе што се користи самоникло биље и печурке, а мање месо и сувомеснаи производи. На крају, у књизи је описан историјат Ђердапа из времена пре него што је изграђена брана за хидроцентралу, када се у Кладову производио високо цењени кавијар, који је налазио своје место и у најексклузивнијим светским ресторанима.
Аутор(и) |
Крчковић-Бујдић, Јелена |
---|---|
Коаутор(и) |
Загорац Дејан |
Година издања |
2022 |
Место издања |
Београд |
Издавач(и) |
Завод за проучавање културног развитка, Национални парк Ђердап |
Године истраживања |
2012 – 2012 |
Места истраживања |
Подручје Националног парка Ђердап |
Језик |
Српски |
Права |
Дејан Загорац, Завод за проучавање културног развитка Србије, Национални парк Ђердап, Јелена Бујдић Кречковић, аутори фотографија: Архива ЈП НП Ђердап, Драган Боснић, Велимир Владић, Маја Бијелетић, Ивана Станковић, Драган Илић. |